
Zelf liep hij pas één keer een schrammetje op, door zijn eigen schuld. Maar Van Zwol (61) kan zich voorstellen dat brozere en oudere scootmobielers slechter terecht kunnen komen. De veiligheid van de karretjes laten te wensen over, concludeerde de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) vorige week. De manier van remmen en de stabiliteit zijn niet in orde en dat kan leiden tot ernstige ongelukken, zo bleek uit het rapport.
Van Zwol, captain van Scootmobielclub Scoot Angels uit Nijkerk, wil met Veilig Verkeer Nederland en de Unie van Vrijwilligers (UVV) in Nijkerk de gemeente Nijkerk overtuigen van het nut van een goede cursus voor beginnende bestuurders. Er valt volgens Van Zwol nog veel te winst te behalen. ,,Je moet er wel mee kunnen rijden. Bestuurders moeten zelfverzekerd op pad kunnen, de regels kennen en oogcontact maken met medeweggebruikers.”
Dat laatste is ook nodig omdat het apparaat volgens Van Zwol zo goed beveiligd is, dat het juist voor onveilige situaties kan zorgen. ,,Op de rotonde sta ik bijna stil omdat er een kantelbeveiliging op zit. Van automobilisten krijg je dan een vinger. Er zijn zoveel misverstanden. Laat staan over de geestelijke vermogens van de bestuurders. Veel mensen denken dat scootmobielers zwakzinnig zijn. Terwijl bij ons op de club allemaal vrolijke, spontane en intelligente mensen zitten.”
De cursus moet bestuurders zelfverzekerder maken op de weg. ,,Nu komt de leverancier of iemand van de gemeente instructie geven. ‘Hier is ie, zo werkt ie’.” Behalve theorie, moet er ook een stukje praktijk bij komen kijken. ,,Een hellinkje trekken, schuin obstakel rijden, vluchtheuvels”, somt Van Zwol op. ,,Of wat doe je als je kantelt? Ik weet het wel, tegenhangen net als op een motor.”
Het idee is niet geheel nieuw. In het verleden bestond de cursus al in Nijkerk. ,,Mensen kregen één keer per jaar de mogelijkheid om mee te doen. Daardoor is het doodgebloed. Een verplichte cursus, elke keer als een aantal mensen hun scootmobiel heeft gekregen, is een betere stok achter de deur. Niet alleen beginnende scootmobielrijders, ook mensen die zich nog niet zeker voelen op hun vervoersmiddel zouden kunnen deelnemen.’’
Jan Verweij van de UVV is ook enthousiast. ,,Er zijn mensen die een scootmobiel hebben en er niet mee durven rijden. Het is zonde als je zo vastzit aan huis.” Verweij schat dat er zo’n 400 scootmobielrijders in Nijkerk zijn. ,,De plannen voor de cursus zitten nog in een voorbereidend stadium, maar ik heb goede hoop dat we volgend voorjaar van start kunnen.”